Het verhaal van Nombasa : verdient haar ‘brood’ met het produceren van de Health Promoters armbandjes

In de township Kayalitsha in Zuid-Afrika woont Nombasa (18jaar). Ze werkt met plezier bij het kleine Zuid-Afrikaanse bedrijfje Relate. Een kleine werkplaats in de township waar de armbandjes van o.a. van de Health Promoters worden geproduceerd.

Nombasa: ‘’Eindelijk kon ik mij minder zorgen maken over mijn inkomsten. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. Die armbandjes zijn zo leuk om te maken. Aan het einde van de dag kijk ik altijd naar de armbandjes die ik heb gemaakt en denk ik: ieder bandje dat daar ligt zal iemand weer helpen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niks van suikerziekte. Door deze armbandjes komt er geld om deze workshops voor gezondheidsedcuatie te kunnen geven. Daar ben ik heel trots op!’’

Nombasa heeft nu een vaste baan met een goed inkomen. Dit was een paar maanden eerder wel anders.

‘Ik werd verstoten en ik kon nergens heen.’’

Op haar zestiende beviel ze van haar zoon Juma. Nombasa had nooit eerder voorlichting ontvangen. Tijdens de zwangerschap voelde Nombasa zich niet lekker. Zij dacht dat het er allemaal bij hoorde. In het ziekenhuis kreeg ze een zelftest. De uitslag had ze niet zien aankomen: ze was hiv-positief.

‘’Ik ben daar heel erg van geschrokken. Om heel eerlijk te zijn, wist ik niet eens wat hiv was. Ik kon aan de dokter zien dat het heel ernstig was.‘’

Met de vader van Juma had ze sinds haar zwangerschap geen contact meer mee. Ze kwam erachter dat hij meerdere partners had. De bevalling was niet gemakkelijk, maar verliep goed. Dankzij de medische kennis van nu, werd Juma gezond geboren zonder hiv .

Na de bevalling zocht Nombasa werk. Ze kreeg een slecht betaald baantje als serveerster bij een restaurant. Dit vond ze ondanks het lage salaris een leuke baan.

‘’Het contact met de mensen vond ik zo leuk”, glundert Nombasa. “Mijn doel was om iedere klant een gastvrije avond te bezorgen. Ik heb dit een aardige tijd gedaan totdat mijn leidinggevende erachter kwam dat ik hiv positief was. Ik werd meteen ontslagen. Ze dachten dat ze hiv konden krijgen door alleen met mij te praten. Ik werd verstoten en ik kon nergens heen. Het enige waaraan ik kon denken, was Juma. Hoe moet ik hem nu te eten geven? We hadden al niet veel, maar nu helemaal niets meer.’’

Gelukkig kwam Nombasa bij Relate terecht. Hier worden ook de armbandjes voor Health Promoters gemaakt. Daar kreeg ze een baan. In de werkplaats hoorde Nombasa over de gezondheidseducatie van de Health Promoters. Door de workshops leerde Nombasa meer over hoe belangrijk je gezondheid is en hoe je nou goed voor jezelf en een ander moet zorgen.

‘’Dankzij de workshops Health Promoters weet ik nu wat hiv is.’’

’’Mijn zoon is gelukkig gezond en heeft geen hiv. Dit komt dankzij de goede medicijnen, maar ook dankzij de workshops Health Promoters. Naast de workshops over hiv weet ik hoe belangrijk persoonlijke hygiëne is en hoe ik zo gezond mogelijk kan leven. Zeker als je hiv hebt is dat zo belangrijk!” beëindigd Kyra het gesprek.

Wat gebeurt er met het geld?

Een armbandje kost € 5,=. Met dit geld kunnen vrouwen zoals Nombasa de workshops volgen. De vrouwen leren over de dingen die voor ons heel normaal zijn zoals handen wassen voordat je eten gaan koken om diarree te voorkomen, maar ook wat te doen bij een menstruatie en diabetes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.